Tato webová stránka používá cookies

Tato webová stránka používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Některé z nich jsou k fungování stránky nezbytné, ale o některých můžete rozhodnout sami.

Cookies nastavení

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

Jednodruhová káva India Bababudan A

Kód produktu: 01142

Produkt nabízíme v následujících variantách:

Vyberte hmotnost balení
Zrnková/mletá (mletou kávu nabízíme od 500g)
226 Kč
90 Kč / 100g
Čerstvě upražíme a doručíme do 1 - 2 dnů
Ks
Intezita
Kyselost
Pražení
Zpracování

Charakteristika: sladký pepř, kokos, citron, cedr, plné tělo

Region: Chikmagalur

Nadm. výška: 1000 - 1600 m.n.

Sklizeň: 2023/24

Proces sklizně: praná, na slunci sušená

Zobraz detailní popis

Detailní popis

Tato káva má chuť po sladkém pepři a kokosu. Pokud přivoníte ke kávě, tak ucítíte zemitě kořeněný nádech. Tělo je plné a čisté.

Původ kávy

Káva Jednodruhová káva India Bababudan A pochází z oblasti Chikmagalur v indickém státě Karnataka. Tato oblast je proslulá pěstováním kávy nejvyšší kvality. Kávovníky rostou v nadmořské výšce 1000 - 1600 metrů nad mořem, v ideálním klimatu s dostatkem srážek a slunečního svitu.

Země původu

Indie dlouhodobě patří mezi přední kávové velmoci. Její celosvětová roční produkce se pohybuje okolo 4,5 %. Přibližně 80 % kávy se vyváží a pouze 20 % zůstává pro domácí trh. Mezi hlavní území pro pěstování kávy jsou horské oblasti jihoindických států. Nejvýznamnější je Karnataka s 71 %. Následována je Keralou s 21 % a Tamil Nadu s 5 %. Zbylé tři procenta spadají mezi nové netradiční oblasti jako jsou Andhra Pradesh, Uríša, Arunáčalpradéš, Nagaland, Mizoram, Tripura, Assam, Manipur a Meghalaya. Z celkové produkce vypěstované kávy připadá až 98 % na drobné pěstitele, kterých je v zemi asi 250 tisíc. Ti hospodaří na plantážích o velikosti do 10 hektarů.

 

Indie má bohatou historii v pěstování kávy. Její počátky se datují do 16. století, kdy indický muslimský světec Baba Budan podnikl dlouhou pouť do Mekky. Zde se mu podařilo propašovat ve svých vousech 7 zrnek kávy, která posléze zasadil na vrcholu hory Chandra Drona Giri. Trvalé pěstování kávy započalo v roce 1670 a první plantáž vznikla roku 1840.

 

Pro Indii je specifické, že většina kávovníků je pěstována ve stínu. To je velice důležité, neboť díky tomuto postupu zraje káva popaleji, čímž si zachovává lepší chuť a vůni. Na výsledný produkt má také značný vliv skladování. Káva je často sklízena a skladována spolu s kořením jako je hřebíček, skořice, muškátový oříšek, kardamon či dokonce pepř. Aromatické látky z koření hrají ve výsledném šálku nezaměnitelnou roli. Zpracování kávy probíhá v Indii dvojím způsobem. Prvním je suché zpracování, které je tradiční a znamená sušení kávy na slunci. Druhým a preferovaným způsobem je mokré zpracování. Při tomto postupu se kávová zrna promývají a fermentují.

 

Speciální kávou zpracovávanou na území Indie je monzunová káva. Počátky této kávy se datují do doby, kdy ještě hlavní spojení mezi Evropou a Indií zajišťovali plachetnice. Plavba byla velice náročná a trvala několik měsíců. Během této doby byla zelená káva vystavena celé řadě nežádoucích vlivů, převážně vlhkosti. Díky tomu se kávovým zrnám změnila barva i chuť a káva dostala podivný žlutavý nádech. Konzumenti si na tuto chuť velice rychle zvykli a začali ji vyžadovat. Problém nastal v době, kdy plachetnice vystřídali moderní způsoby přepravy. Aby tato káva nezanikla, byl v Indii zaveden monsooning. Jedná se o postup, kdy sklizená surová káva se na několik týdnů vystaví monzunovým dešťům a větrům. Tato káva se vyznačuje prakticky nulovou aciditou. Chuť je plná a velice intenzivní. Mezi hlavní oblasti, kde se monzunová káva pěstuje patří Karnataka, Tellichery a Malabar.

 

Důležitou organizací je Coffee Board of India, která je spravována ministerstvem obchodu a průmyslu. Jedná se o organizaci zřízenou roku 1942 za účelem podpory produkce. Mezi její hlavní úkoly patří finanční pomoc pro drobné a začínající pěstitele, provádění výzkumů, propagace, prodej a spotřeba kávy na domácím a mezinárodním trhu a také zabezpečení rovných a spravedlivých podmínek pro dělníky.

 

V poslední době je velký zájem o organickou kávu pěstovanou na kmenové půdě. Ta představuje přibližně 42 % kávové plochy v Indii. Průmysl se stále posouvá dále k udržitelným zemědělských postupům. Díky této snaze obdrželo více pozemků certifikaci Rainforest Alliance – UTZ, či známnější Fairtrade. Spravedlivý obchod, tak by se dal zjednoduše přeložit Fairtrade. Káva označená tímto názvem označuje nový způsob podpory farmářů, kteří často žijí v chudobě a musí čelit dopadům měnícího se klimatu. Tito farmáři investují minimálně 25 % prostředků získaných z Faitrade na zlepšení produktivity a kvality. Mohou vybudovat lepší kvalitu života pro sebe, své rodiny, zaměstnance a také mohou použít tyto prostředky na investice jako je pěstování kvalitnějších zrn.

Specifikace

Druh kávy 100% Arabika
Země původu Asie

Hodnocení produktu

Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!